Prins Hendrikkade 34
1012 MB Amsterdam
Entree
via de Hasselaerssteeg
De verloren Amsterdammer die zichzelf om onduidelijke redenen op de Nieuwendijk terugvindt en vervolgens iets degelijks wil eten, heeft twee keuzes: hongerig ten onder gaan of schoorvoetend zijn heil zoeken in een tourist trap met felroze wafels van discutabele kwaliteit.
Hoewel, sla een hoekje om, de Hasselaerssteeg in, en je vindt daar sinds deze week Carstens, een nieuwe, gelikte brasserie met een stevige kaart van chef Maik Kuijpers (33).
‘Mooie producten’
Kuijpers kookte veertien jaar in driesterrenrestaurant De Librije en wil met de brasserie “op een fijne, toegankelijke manier de boerderij naar de stad halen”. Woorden als ‘eerlijk’ en ‘mooie producten’ sieren de menukaart en het restaurant zet in op Nederlandse producten. Tot zover niets nieuws: zeker Amsterdamse zaken gaan wel vaker prat op lokale, vergeten en ondergewaardeerde ingrediënten, maar Kuijpers probeert eters met een aantal olijke kwinkslagen toch te verrassen. Zo komt de garnalencocktail in een uitgehold kropslaatje, worden de spruitjes aan de steel geserveerd en is de caesar salade van knapperige boerenkool. Let op: Carstens mag dan in tegenstelling tot De Librije een laagdrempelige ervaring bieden, het is wél een chique zaak. Wie in vale joggingbroek even rustig een burgertje (€16) denkt te komen eten, zal zich, gezeteld in zo’n goudkleurig, glimmend suède kuipstoeltjes, toch wat ongemakkelijk voelen. Haal in dat geval toch maar beter zo’n verlepte wafel.
Louis Bollee
Entree
via de Hasselaerssteeg